פסיכותרפיה הוליסטית
הגדרת המושג פסיכותרפיה מתייחסת לריפוי נפשי, בעוד שהמושג הוליסטי מוגדר כשלם (Whole) - גוף, נפש, רוח. מכאן נובעת הגדרת הפסיכותרפיה ההוליסטית הטוענת לריפוי נפשי דרך שימוש בהבנת האדם השלם המורכב מגופו, נפשו ורוחו.
גישה טיפולית זו יוצאת מתוך הנחת היסוד שפגיעה במצבו הבריאותי של האדם נובעת מפגיעה באחד משלושתם או בכולם יחד - שהרי הם מצויים ביחסי גומלין כל הזמן, באופן מודע או לא מודע. אם הכלי העיקרי של הפסיכותרפיה הקונבנציונאלית הוא השיח הטיפולי (כלומר המילים) הרי שהגישה ההוליסטית משתמשת בכלים נוספים השייכים לגוף, לנפש ולרוח.
הפסיכותרפיה ההוליסטית היא גישה טיפולית אינטגרטיבית המתמקדת ביחסי הגומלין בין גוף נפש ורוח האדם, ומשתמשת ביחסים אלו על מנת לאבחן ולטפל בכל הרבדים: פיזי, רגשי, מנטאלי, אנרגטי ורוחני.
הפסיכותרפיה משויכת לטיפול הרגשי-נפשי בעוד שהגישה ההוליסטית מתייחסת לראיה רחבה ומעגלית, ולכן מתפרסת על אפשרויות טיפול מגוונות.
הפסיכותרפיה ההוליסטית משלבת ידע מהרפואה המערבית והפסיכולוגיה של האדם, עם ידע רחב וכלים טיפוליים מתחום הרפואה המשלימה.
הפסיכותרפיה ההוליסטית משתמשת בכלים אבחוניים וטיפוליים רבים ומגוונים, חלקם חווייתיים, חלקם רגשיים כדוגמת: נומרולוגיה, פענוח חלומות, פרחי באך, דמיון מודרך, שיחות.
השימוש בכלים אלה נועד להשיג שתי מטרות עיקריות.
האחת להגיע אל שורשי הבעיה המצויה ברמה הלא מודעת ולעלות אותה לרמה המודעת.
המטרה השנייה היא הקניית כלים להתמודדות עם מצבי מתח וקונפליקטים פנימיים, שמירה ותחזוקת אורח חיים בריא, תוך שימת דגש על הגשמה עצמית והתפתחות אישית.
גישה זו מאפשרת למטפל, להגיע למטופל בדרך שלו ולכן המטופל שותף פעיל בתוך התהליך.
גישה זו מאפשרת תהליך של שינוי, בו לומד המטופל להכיר את חוזקותיו וחולשותיו ותוך כדי כך להיפרד מחלקים בו, שאינם משרתים אותו יותר.
הפסיכותרפיה ההוליסטית היא שיטת טיפול הרואה את האדם על כל רבדיו.
הפסיכותרפיה ההוליסטית מאפשרת את הגשר בין גישות הטיפול והריפוי המגוונות ועל ידי כך נותנת למטופל מענה רחב לבעיות גוף נפש רוח.